prEN ISO 18363-2
Gyvūniniai ir augaliniai riebalai ir aliejus. Riebalų rūgščių surištų chlorpropandiolių (MCPD) ir glicidolio nustatymas taikant dujų chromatografiją ir masių spektrometriją. 2 dalis. Metodas taikant lėtąjį peresterinimą šarminėje terpėje ir 2-MCPD, 3-MCPD bei glicidolio kiekio matavimas (ISO/FDIS 18363-2:2024)
Standarto projektas Viešoji apklausa
Komentavimo iki data
2024-11-15
Eksportuoti komentarus
Projekto etapai
1. Nauja darbo tema
2. Projektas
3. Viešoji apklausa
Nuo 2024-09-10
iki 2024-11-15
4. Closure of enquiry
5. Projekto priėmimas
Organizacija
CEN Europos standartizacijos komitetasICS
67.200.10 - Gyvūniniai ir augaliniai riebalai ir aliejusTechnikos komitetas
TK 51 Maisto analizėUžsienio technikos komitetas
CEN/TC 307Komentarų skaičius
0Komentavimo pradžia
2024-09-10Taikymo sritis
This document specifies a procedure for the parallel determination of glycidol together with 2-MCPD and 3-MCPD present in bound or free form in oils and fats. The method is based on alkaline-catalysed ester cleavage, transformation of the released glycidol into monobromopropanediol (MBPD) and derivatisation of the derived free diols (MCPD and MBPD) with phenylboronic acid (PBA). Though free MCPD and glycidol are supposed to be present in fats and oils in low to negligible quantities only, in the event that free analytes are present, they would contribute proportionately to the results. The results always being the sum of the free and the bound form of a single analyte. This method is applicable to solid and liquid fats and oils. This document can also apply to animal fats and used frying oils and fats, but a validation study is undertaken before the analysis of these matrices. Milk and milk products (or fat coming from milk and milk products) are excluded from the scope of this document.Ryšiai
Pakeis